گاهی مشاهده میشود که مشتریان پس از دیدن فیلمها یا خواندن توضیحات متنی از طریق اینترنت، خودشان اقدام به نصب یا تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب خانگی میکنند. در اینجا باید به چند نکته توجه کنیم:
- کامل و جامع بودن اطلاعات: آیا فیلمها و توضیحات مشاهدهشده، تمامی جزئیات را بهطور کامل و جامع پوشش دادهاند؟
- قابل فهم بودن توضیحات: حتی اگر توضیحات کامل و جامع باشند، آیا آنقدر ساده و قابلفهم هستند که هر فردی بتواند آنها را درک کند و به درستی اجرا نماید؟
- یادگیری و اجرای صحیح: آیا فردی که فیلم را مشاهده میکند، توانسته است تمامی موارد را بهدرستی یاد بگیرد و اجرا کند، یا ممکن است برخی از نکات را از قلم بیاندازد یا فکر کند که انجام برخی موارد ضروری نیست؟
معمولا در تجربه مجموعه با مشتریانی که خود شخصا اقدام به نصب دستگاهشان میکنند مشاهده می شود که پس از نصب یا تعویض فیلتر دستگاه توسط خودشان، برایشان مشکلاتی بوجود می آید. تعداد زیادی از این مشتریان که خودشان اقدام به تعویض فیلتر کرده بودند، پس از بروز مشکل با دفتر تماس گرفتهاند و حتی گاهی به دلیل آسیب به قطعات مهم دستگاه، مجبور به پرداخت هزینههای بالاتری برای تعمیر شدهاند.
نمونههایی از مشکلات ناشی از نصب دستگاه تصفیه توسط مشتری
اتصال اشتباه خروجی فاضلاب
یکی از مواردی که به دفعات رویت می گردد، نصب اشتباه خروجی فاضلاب از خروجی فیلتر ممبران به شیر برداشت می باشد. در این حالت، مشتریان متوجه رسوببستن کتری خود میشوند و گمان میبرند که فیلتر ممبران آنها دچار خرابی گردیده در صورتی که املاح جداشده از آب که باید به داخل فاضلاب هدایت شوند به دلیل نصب اشتباه شلنگ ها و اتصالات به شیر برداشت هدایت می شوند و آب غیرقابلاستفاده وارد سیستم آب آشامیدنی مشتریان شده است.
عدم شستشوی کافی فیلتر کربن
مورد دیگری که مشاهده شده مشکلات ناشی از عدم شستشوی کامل فیلتر کربن بوده، فیلتر کربنی بهطور کافی شستشو داده نشده بود که این موضوع منجر به خرابی فیلترهای بعدی، بهخصوص ممبران ، شده بود. در این موارد، مشتریان با دفتر تماس گرفته و اعلام کردهاند که ممبران خراب شده و دستگاه تصفیه آب تولید مناسبی ندارد. کارشناسان فنی پس از بررسی متوجه شدهاند که شستشوی ناکافی فیلتر کربنی باعث ورود کربن به داخل فیلتر مرحله ی سوم و پس از آن ممبران و در نهایت باعث خرابی ممبران شده است. ممبران یکی از فیلترهای گرانقیمت دستگاه است و این مشتریان بهجای پرداخت اجرت نصب، مجبور به پرداخت هزینه بالای تعویض ممبران شدهاند.
اشتباهات رایج در شستشوی فیلتر کربن
بعضی از فیلمهای آموزشی در یوتیوب یا سایتهای مختلف، به اشتباه بیان کردهاند که وقتی آب سیاهرنگ یا دودهای تمام شد و آب شفاف شد، فیلتر کربن به اندازه کافی شسته شده است. اما متأسفانه اینگونه نیست و همچنان ممکن است پودر کربن در آب باقی مانده و با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نباشد. تنها کارشناسان نصب با انجام تستهای تخصصی میتوانند تشخیص دهند که فیلتر کربن بهدرستی شسته شده یا خیر. این تستها معمولاً به دو روش انجام میشوند: استفاده از تستر یا فیلتر الیافی. متأسفانه مشتریان بسیاری به اشتباه فکر کردهاند که چون آب در لیوان شفاف است، فیلتر کربن بهدرستی شسته شده است، در حالی که این روش تشخیص مناسبی نیست و شستشوی ناکافی فیلتر کربن میتواند منجر به خرابی ممبران و سایر قطعات دستگاه شود.
نصب نادرست خروجی فاضلاب
در برخی موارد، خروجی فاضلابی که از فیلتر مرحله چهارم دستگاه تصفیه آب خانگی خارج میشود، به درستی نصب نشده و این امر باعث انسداد ممبران و خرابی محدودکننده می گردد. این مشکل نیازمند تعمیرات بیشتری است و هزینههای بالاتری را برای مشتریان به همراه دارد.
مشکلات پس از تعویض فیلتر توسط مشتریان
برخی مشتریان پس از تعویض فیلتر یا نصب مجدد دستگاه توسط خودشان، با مشکلاتی مواجه شدهاند. به عنوان مثال، دستگاه پس از نصب مجدد کار نمیکند و مشتریان مجبور به تماس با کارشناسان فنی شدهاند. کارشناسان پس از مراجعه متوجه شدهاند که فیشهای پرشر یا لوپرشر، شیر برقی یا فیش پمپ کمی شل شده یا مشتریان فراموش کردهاند شیر ورودی را باز کنند. این مشکلات ساده ممکن است باعث شود که دستگاه کار نکند و در نهایت مشتریان ناچار به استفاده از نیروی فنی حرفهای و صرف کردن زمان وهزینه شوند.
نصب نادرست شیر برداشت
برخی مشتریان در نصب شیر برداشت نیز با مشکلاتی مواجه شدهاند. مثلاً نتوانستهاند شیر را بهدرستی نصب کنند یا در هنگام سوراخ کردن سینک با مشکل برخورد کردهاند. پس از نصب، ممکن است متوجه شوند که شیر در جای مناسبی نصب نشده و با شیر سینک تلاقی دارد یا اینکه لگن به اشتباه نصب شده و شیر جلوی دست و پایشان را میگیرد. در حالی که کارشناسان فنی با مشورت مصرفکننده، شیر را در جای مناسبی نصب میکنند تا از پایین نیز اتصال لازم بهدرستی بسته شود. برخی مشتریان پس از سوراخ کردن سینک متوجه شدهاند که اتصالی که باید از پایین شیر را سفت کند جا ندارد و امکان نصب شیر وجود ندارد. در صورتی که یک کارشناس فنی تمامی این موارد را چک کرده و سپس اقدام به نصب شیر میکند.
نشتی پس از نصب یا تعویض فیلتر
برخی از مشتریانی که خود اقدام به نصب دستگاه یا تعویض فیلتر کردهاند، پس از انجام کار با مشکل نشتی دستگاه مواجه شدهاند و ناچار به تماس با دفتر و درخواست کمک از کارشناسان فنی شدهاند. کارشناسان فنی دستگاه تصفیه آب خانگی، به دلیل سر و کار داشتن روزانه با برندها و اتصالات متفاوت، به خوبی با مشکلات مربوط به نشتی آشنا هستند و توانایی دارند تا این مشکلات را به حداقل برسانند. در حالی که مشتریانی که تنها با مشاهده یک فیلم آموزشی اقدام به نصب یا تعویض فیلتر کردهاند، احتمال بیشتری دارند که دچار اشتباه شوند و باعث نشتی دستگاه شوند.
بررسی نشتی و فشار دستگاه
کارشناسان فنی معمولاً پس از نصب یا تعویض فیلتر، بخشهای مختلف دستگاه را تحت فشار قرار میدهند تا از عدم وجود نشتی اطمینان حاصل کنند. این کار برای مصرفکنندگان عادی به سادگی ممکن نیست و نیاز به تجربه و تخصص دارد.
اهمیت بررسی و تست قطعات دستگاه تصفیه آب خانگی
یکی از مهمترین نکات در نصب یا تعویض فیلتر، بررسی و تست قطعات و لوازم دستگاه است. اگر بخشی از دستگاه عملکرد مناسبی نداشته باشد، باید مشکل آن برطرف شود. به عنوان مثال، یکی از قطعاتی که معمولاً تست میشود، سوئیچ لوپرشر است. در صورتی که این قطعه خراب باشد و تعویض نشود، ممکن است باعث خرابی پمپ، آداپتور یا شیر برقی شود. سوئیچ لوپرشر وظیفه دارد که در صورت کم فشار بودن یا قطع شدن آب شهری، از کارکرد دستگاه جلوگیری کند. اگر این سوئیچ خراب باشد، پمپ و آداپتور بدون آب کار میکنند و ممکن است در مدت طولانی باعث خرابی یا سوختن آنها شوند.
تست شیر برقی
یکی دیگر از قطعاتی که تست میشود، شیر برقی است. شیر برقی ممکن است نیمسوز شده باشد یا مگنت آن درست عمل نکند. در این حالت، آب به خوبی از آن عبور نمیکند و دستگاه به جای اینکه در زمان معقول مخزن را پر کند، مدت زمان بیشتری نیاز دارد. این امر باعث کاهش طول عمر ممبران و کاهش کیفیت آب خروجی میشود. همچنین احتمال سوختن پمپ و آداپتور نیز افزایش مییابد. در برخی موارد، شیر برقی ممکن است به شکلی خراب شود که مگنت آن در حالت باز بماند و آب به صورت مداوم از فیلترها عبور کند و به فاضلاب برود. این امر نه تنها باعث کاهش طول عمر فیلترها میشود، بلکه هدررفت آب نیز به دنبال خواهد داشت.
تست پرشر و مخزن
یکی از قطعاتی که کارشناسان هنگام نصب دستگاه یا تعویض فیلترها بررسی میکنند، تستهای پرشر است. این تستها شامل بررسی مخزن به منظور اطمینان از پر شدن صحیح آن و نیز بررسی عملکرد های پرشر است. هدف این تستها این است که اطمینان حاصل شود که پمپ به موقع شروع به کار میکند تا میزان آبی که از مخزن خالی شده را جایگزین کند. اگر های پرشر به درستی تنظیم نباشد، ممکن است دستگاه مرتباً شروع به کار کند یا دیرتر استارت بزند، که هر دو حالت میتواند مشکلات و ایرادات مختلفی به همراه داشته باشد. در صورت نیاز، این سوئیچ قابل تنظیم است و اگر خراب شده باشد، تعویض میشود.
تست تولید آب
یکی دیگر از مواردی که در نصب یا تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب خانگی انجام میشود، تست تولید آب است. میزان تولید آب پس از ممبران باید در حد معقول باشد. اگر این میزان کمتر از حد انتظار باشد، نشاندهنده خرابی ممبران، هد پمپ،پمپ، نیمسوز بودن آداپتور یا خرابی شیر برقی است. اگر میزان تولید آب بیش از حد باشد، ممکن است ممبران به درستی جا نیفتاده یا خراب باشد و نتواند تی دی اس (TDS) آب را به اندازه کافی کاهش دهد. کارشناسان فنی پس از بررسی این موارد، اقدام به چک کردن آداپتور، هد پمپ و شیر برقی میکنند تا از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل کنند.
تست باد مخزن
یکی دیگر از موارد مهم در نصب یا تعویض فیلتر، تست باد مخزن است. اگر مخزن به اندازه کافی باد نداشته باشد، میزان آب پر شده در آن بیش از حد خواهد بود و لاستیک داخلی مخزن که بین هوا و آب قرار دارد، کشیده شده و باعث پارگی و خرابی زودتر میشود. با تست و شارژ باد مخزن، فشار آب در شیر برداشت مناسب میشود و از خرابی احتمالی جلوگیری میشود.
تست ممبران
ممبران نیز برای اطمینان از حذف صحیح املاح تست میشود. این تست با استفاده از دستگاه تی دی اس متر انجام میشود و باید نشاندهنده حذف نود درصدی آلایندهها باشد. اگر ممبران خراب شده باشد و نتواند این میزان حذف الایندگی را داشته باشد، تعویض فیلتر ضروری است تا آب مصرفی به کیفیت مطلوب برسد.
تست زانویی سوپاپ دار
زانوی سوپاپ دار نیز باید تست شود. اگر این قطعه خراب شده باشد، دستگاه پس از پر شدن مخزن، خاموش میشود اما چند ثانیه بعد دوباره به مدت کوتاهی شروع به کار میکند و این چرخه مرتباً تکرار میشود. این مشکل میتواند باعث خرابی قطعات برقی مانند پمپ و آداپتور شود و نیز هدر رفت آب در طول شبانه روز را به دنبال داشته باشد. با تست زانوی سوپاپ دار، این مشکل شناسایی و برطرف میشود.
چک کردن خروجی فاضلاب و اهمیت آن
یکی از موارد بسیار مهم در نصب و تعویض فیلترهای دستگاه تصفیه آب خانگی، چک کردن خروجی فاضلاب و اطمینان از عملکرد صحیح محدودکننده فاضلاب است. اگر خروجی فاضلاب به درستی نصب نشده باشد، یا شلنگ فاضلاب خمیده باشد، و یا محدودکننده فاضلاب به درستی کار نکند و کمی کیپ شده باشد، این مشکلات میتوانند منجر به کیپ شدن ممبران، کار طولانی مدت دستگاه و افزایش استهلاک پمپ و آداپتور و شیر برقی شوند.
تنوع در دستگاههای تصفیه آب
دستگاههای تصفیه آب انواع مختلفی دارند. برخی دستگاهها اینلاین (Inline) هستند، برخی دیگر کلاسیک و برخی Quick Change. همچنین، ولتاژ برق برخی دستگاهها ۲۲ ولت و برخی دیگر ۲۴ ولت است. برخی دستگاهها بکواش دستی و برخی بکواش اتوماتیک دارند. همچنین تعدادی از دستگاهها دارای میکرو کامپیوتر و RO کنترل هستند که سیستم عملکرد دستگاه را کنترل میکنند.
اهمیت آگاهی داشتن از راهنمای نصب دستگاه
با توجه به تنوع دستگاهها، باید بررسی کنیم که راهنمای نصب که به صورت فیلم یا متن ارائه شده، آیا تمامی این موارد را توضیح داده است یا خیر. ممکن است دستگاه شما Quick Change باشد، اما توضیحات مربوط به دستگاه کلاسیک را مشاهده کرده باشید. یا ممکن است دستگاه شما برق ۲۲۰ ولت داشته باشد، در حالی که توضیحات مربوط به دستگاه ۲۴ ولت را مطالعه کردهاید. در این حالتها، خطرات جدی مانند برقگرفتگی وجود دارد. بنابراین، باید با دقت و تامل به راهنمای نصب یا تعویض فیلتر نگاه کنیم و اطمینان حاصل کنیم که تمامی موارد به درستی توضیح داده شدهاند و ما به طور کامل آنها را فرا گرفتهایم.
خطرات نصب و تعویض فیلتر توسط افراد غیر حرفهای
اگر نصب دستگاه یا تعویض فیلتر توسط فردی غیر حرفهای انجام شود، احتمال بروز مشکلات و هزینههای بیشتر در آینده زیاد است. در مرکز تخصصی فرآیند آب پارس FAP، نیروهای فنی پس از پذیرش، حداقل یک هفته آموزش تئوری و عملی را همراه نیروهای فنی کهنهکار و قدیمی میگذرانند. سپس یک ماه دوره آزمایشی خود را با وسواس بسیار بالا سپری میکنند و با انجام کارهای سادهتر کسب تجربه می نمایند. به تدریج و با افزایش تجربه، به کارهای حرفهایتر و پیچیدهتر میپردازند. این فرآیند تا ۴۰ تا ۴۵ روز طول میکشد و حتی گاهی تا یک سال طول میکشد تا یک نیرو کاملا حرفهای و متخصص شود.
بنابراین، ریسک بسیار بالایی وجود دارد که با دیدن یک فیلم آموزشی یا خواندن یک متن بخواهیم پس از خرید دستگاه تصفیه آب خانگی اقدام به نصب دستگاه تصفیه آب خانگی یا تعویض فیلتر آن بکنیم. بهتر است این قبیل کارها را به کارشناسان فنی متخصص و مجرب بسپاریم تا از بروز مشکلات جدی و هزینههای اضافی جلوگیری شود و کیفیت آب خروجی بهینه باشد.