آب قلیایی به دلیل داشتن pH بالاتر از آب معمولی، به عنوان یک گزینه سالمتر و مفیدتر برای بدن مطرح شده است. این نوع آب با استفاده از فیلترهای خاص توسط دستگاه تصفیه آب صنعتی و خانگی تولید میشود که نه تنها ناخالصیها و آلایندهها را از آب حذف میکنند، بلکه مواد معدنی مفیدی مانند کلسیم و منیزیم را به آب اضافه میکنند تا pH آن افزایش یابد. مصرف آب قلیایی به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و قابلیت خنثیسازی اسیدهای بدن، مزایای زیادی برای سلامت عمومی دارد، از جمله بهبود هضم، افزایش انرژی و تقویت سیستم ایمنی. در این مقاله از شرکت فرآیند آب پارس (FAP) ، به بررسی کامل مزایا و معایب آب قلیایی، انواع فیلترهای مورد استفاده برای تولید آن و نکات مهم در انتخاب و استفاده از این فیلترها خواهیم پرداخت.
آشنایی با پارامتر PH آب
برای بررسی میزان قلیایی بودن آب ابتدا میبایست با پارامتری به نام PH آشنا شویم، PH یکی از مهم ترین فاکتورها در استاندارد بودن آب آشامیدنی می باشد که میزان یون H مثبت در آن را نسبت به OH منفی اندازه گیری می کند. این فاکتور برای اولین بار توسط اس پی ال سورانسن در سال 1309 معرفی گردید که البته تعریف آن در سال 1924 با کمی تغییر مواجه شد. به عبارت دیگر، این فاکتور خاصیت اسیدی آب یا قلیایی بودن آن را نشان می دهد. در حالت کلی مقدار PH آب در بازه صفر تا 14 متغیر بوده و هر چه این فاکتور از 7 کمتر باشد، خاصیت اسیدی آب را افزایش داده و بیشتر بودن این مقدار از 7 نشان دهنده قلیایی بودن آب خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تأثیر آب تصفیه شده بر سنگ کلیه یا بیماریهای کلیوی
سطح استاندارد PH آب چیست؟
با توجه به تاثیراتی که خاصیت اسیدی و قلیایی آب بر بدن، لازم است مقدار یون H مثبت موجود در آب در سطح مطلوبی باشد تا از امراضی مانند پیری زودرس و پوکی استخوان و بیماری های سنگ کلیه جلوگیری شود. یکی از سوالات رایجی که در این زمینه وجود دارد این است که مقدار استاندارد PH آب چیست؟ لازم به ذکر است که مقدار PH آب باید در بازه 6.5 تا 8 قابل قبول می باشد که مقدار 7 آن به معنای آب خنثی است.
لازم به ذکر است که PH تنها برای آب اندازه گیری نمی گردد، بلکه در تمام محلول های آبی و حتی خون انسان نیز مورد بررسی قرار گرفته و در هر یک مقدار استاندارد این فاکتور متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، مقدار PH خون در بدن انسان 7.34 تا 7.45 می باشد و کاهش آن از سطح 6.9 به معنای عدم توانایی بردن برای زنده ماندن و مرگ خواهد بود.
آب قلیایی چیست؟
آب قلیایی آبی است که آب در دمای بیست و پنج درجه سانتیگراد دارای pH بالاتر از هفت باشد، و اگر این مقدار کمتر از هفت باشد،آن آب اسیدی است. بنابراین، عدد هفت نشاندهنده حالت خنثی است. بر اساس استاندارد Water Quality Association آمریکا، آب آشامیدنی باید دارای pH بین 6.5 تا 8.5 باشد. این اطلاعات را میتوان از وبسایت این سازمان به آدرس wqa.org که مخفف Water Quality Association است، مشاهده نمود. اصطلاح انگلیسی آب قلیایی “Alkaline Water” یا “Ionized Water” است.
روشهای قلیایی کردن آب
یکی از روشهای قلیایی نمودن آب، عبور آب از یک میدان مغناطیسی است. در این روش، آهنربای دائمی در فیلتر تصفیه آب قرار داده میشود و زمانی که آب از آن عبور میکند، تأثیر بر مولکولهای آب گذاشته و اصطلاحاً آب را یونیزه و قلیایی مینماید. برند پیوریکام تایوان در فیلتر مینرال خود معمولاً از آهنربای دائمی استفاده میکند.
یونیزه کردن چیست؟
یونیزه کردن آب یک واکنش فیزیکی-شیمیایی است که طی آن مولکولهای آب تجزیه میشوند. از آنجایی که فرمول شیمیایی آب H2O است، یعنی از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده است، اگر میزان اکسیژن در آب بالا رود، آب اسیدی میشود و اگر میزان هیدروژن در آب افزایش یابد، آب قلیایی میگردد. پس از عبور از میدان مغناطیسی، مقدار کمی از مولکولهای آب تجزیه شده و به دلیل بیشتر بودن تعداد هیدروژنها نسبت به اکسیژن، آب قلیایی میشود. لازم به ذکر است که آب قلیایی تولید شده در این روش ناپایدار است.
دستگاههای یونایزر
روش دومی که نسبت به روش قبل مرسومتر است، استفاده از دستگاههای یونایزر است. این دستگاهها با استفاده از پلیتهای پلاتینیوم و تیتانیوم و اعمال جریان برق که قطب مثبت و منفی را وارد این پلیتها میکنند، توانایی تولید آب قلیایی و اسیدی را دارند. در این سیستمها، با واکنش الکتروشیمیایی، مولکولهای آب همانند روش قبلی تجزیه میشوند، با این تفاوت که آب در کنار قطب منفی قلیایی شده و در کنار قطب مثبت اسیدی میشود. لازم به ذکر است که آب قلیایی تولید شده در این روش نیز ناپایدار است.
در دو روشی که ذکر شد، آب باید بلافاصله استفاده شود. اگر آب جوشانده شود، اگر مدت زمانی ، مثلاً حدود هشت ساعت از تولید آن گذشته باشد ، اگر یخ داخل آب ریخته شود، اگر در یخچال نگهداری شود، یا اگر برای پخت و پز استفاده شود، تا حد زیادی pH خود را از دست میدهد می تواند کاملاً به حالت اول برگردد.
فیلترهای قلیایی
روش سوم استفاده از فیلترهای قلیایی است که این فیلترها معمولاً بر روی دستگاههای اسمز معکوس نصب میشوند. فیلترهای آلکالاین به دلیل قیمت پایینتر نسبت به دستگاههای یونایزر، پرطرفدارتر هستند. به همین دلیل، این فیلترها از محبوبیت بیشتری برخوردار میباشند.
فیلترهای قلیایی دستگاه تصفیه آب خانگی به دو شکل تولید میگردند:
- فیلترهای حاوی سنگهای معدنی: این فیلترها دارای سنگهای معدنی هستند که عمدتاً از سنگهای طبیعی استفاده میشود. این سنگها کلسیم و منیزیم را به آب اضافه کرده و آب را قلیایی میکنند. لازم به ذکر است که pH آب قلیایی شده توسط این فیلترها پایدار است، زیرا املاح معدنی به آب اضافه میشوند.
- فیلترهای حاوی سنگهای بیوسرامیکی: این فیلترها دارای سنگهای بیوسرامیکی هستند که آب را با یونیزه کردن قلیایی میکنند. با این حال، pH آب در این فیلترها نیز ناپایدار است.
چرا آب قلیایی توسط تولیدکنندگان و فروشندگان توصیه میگردد؟
- حمایت از آنتیاکسیدانها: در محیط قلیایی، شرایط بهتری برای عملکرد آنتیاکسیدانها فراهم میشود، به طوری که آنتیاکسیدانها در محیط قلیایی بهتر عمل میکنند. این موضوع میتواند به عنوان یک توصیه مناسب برای پیشگیری از سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
- بهبود سیستم گوارش: آب قلیایی میتواند تاثیر مثبتی بر سیستم گوارش داشته باشد، به ویژه برای افرادی که از وضعیت اسیدی معده رنج میبرند. این آب میتواند به محافظت و بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک کند.
- بهبود طعم آب: فیلتر قلیایی میتواند طعم آب خروجی از دستگاه تصفیه آب خانگی RO را بهبود بخشد. آب تصفیه شده خالص معمولاً دارای طعم تلخی است، اما فیلتر قلیایی میتواند این آب را گواراتر و دلپذیرتر کند.
توصیههای فرآیند آب پارس برای آب قلیایی
- استفاده از فیلترهای مرغوب: استفاده از فیلترهای با کیفیت توصیه میشود، زیرا pH بالای 8.5 استاندارد نیست و احتمال دارد که فیلتر قلیایی pH آب را از محدوده مجاز خارج کند یا هیچ تاثیری بر روی pH نداشته باشد.
- استفاده از فیلترهای حاوی املاح معدنی: توصیه میشود از فیلترهایی استفاده شود که با اضافه کردن املاح معدنی، آب را قلیایی میکنند. آب قلیایی تولید شده توسط این فیلترها پایدارتر است و تاثیر مثبت بیشتری دارد.
احتیاط در قبول ادعاهای تجاری
برخلاف ادعاهایی که بر اساس آنها آب قلیایی محیط بدن را قلیایی کرده و برای درمان یا پیشگیری سرطان کمک میکند، فرآیند آب پارس این ادعا را بیشتر تجاری تلقی میکند و مقاله علمی معتبری در هیچ مرجع قانونی در این باره پیدا نکرده است. مراجع معتبری مانند Healthline نیز مقالههایی در این ارتباط دارند که مفید بودن آب قلیایی برای پیشگیری از سرطان یا کمک به درمان آن را رد کردهاند.
خانم دکتر الیس پالادینیو، بر اساس تحقیقاتی که انجام داده، دلایل جالبی ارائه میدهد و عنوان میکند که با تغذیه و استفاده از آب قلیایی نمیتوان محیط بدن را قلیایی نمود. زیرا خون همیشه pH بین 7.35 و 7.45 را به شکل متعادل دارد و وظیفه کلیهها و ریهها حفظ این تعادل است. برخی از متخصصین گوارش نیز ادعا دارند که اگر محیط گوارش به طور مداوم قلیایی باشد، باعث رشد میکروارگانیسمها در سیستم گوارشی شده و ایجاد درد یا حتی عفونت میکند.
تنها توجیهی که میتوان به آن استناد نمود و فیلتر قلیایی را توصیه کرد، بهبود بخشیدن به طعم آب است که آب نوشیدنی را گوارا مینماید. البته ما مشتریانی داریم که پزشک به طور موقت یا دائم بنا به دلایلی توصیه به استفاده از آب قلیایی دارند که عمدتاً مربوط به مشکلات گوارشی یا جراحیهایی مانند جراحی حنجره است. اما برای افراد عادی، این مرکز توصیه خاصی ندارد و تأکید میکنیم که pH آب آشامیدنی باید بین 6.5 تا 8.5 باشد.
خرید دستگاه های تصفیه آب و فیلترهای قلیایی
شرکت فرآیند آب پارس (FAP) با سالها تجربه در زمینه تصفیه آب و ارائه فیلترهای قلیایی با کیفیت، یکی از بهترین گزینهها برای خرید دستگاههای تصفیه آب و فیلترهای قلیایی است. با استفاده از محصولات این شرکت، میتوانید اطمینان حاصل کنید که آب مصرفی شما دارای طعمی گوارا و با pH مناسب خواهد بود.
علاوه بر این، فیلترهای قلیایی ارائه شده توسط FAP به دلیل استفاده از مواد مرغوب و تکنولوژی پیشرفته، انتخابی ایدهآل برای بهبود کیفیت آب آشامیدنی و حفظ سلامت خانواده شماست. برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر، به وبسایت و مراکز فروش شرکت فرآیند آب پارس مراجعه کنید.