در بین مشاغل و حرفههای مختلف کافی شاپها و رستورانها به دلیل حساسیت بالای دستگاهها و تجهیزاتشان و همچنین ارتباط مستقیم با آب خصوصا آب در نقطهی جوش جزو اصلیترین مشترکین دستگاههای تصفیه آب هستند. به همین دلیل استفاده از متناسبترین دستگاه تصفیه آب با نیازهای یک کافه جزو مهمترین نکات در این حرفه میباشد که در این مقاله قصد داریم این نکات مهم را بررسی نموده و در انتخاب دستگاه تصفیه آب متناسب با تجهیزات کافهای و رستورانی اطلاعات مناسبی را ارائه نماییم.
بهترین دستگاه تصفیه آب برای کافهها
عموما بهترین دستگاه تصفیه آب برای یک کافه به دستگاهی گفته میشود که در کنار کیفیت قطعات و طول عمر بالا و همچنین کیفیت تصفیه آب، تناسب و هارمونی کافی با لوازم و تجهیزات کافه و در کنار آن تولید کافی متناسب با میزان مصرف آن کافه را داشته باشد. شرکت فرآیند آب پارس در طول بیش از یک دهه فعالیت خود با همکاری کافههای معتبر در تهران و سراسر ایران و انجام تحقیقات گسترده با متخصصان برجسته در صنعت کافه، تلاش کرده است تا اطلاعات و تجربیات خود را با همکاران در حوزه تصفیه آب، کافهها و عموم مردم به اشتراک بگذارد.
اهمیت تصفیه آب در کافهها
از آنجایی اغلب محصولات کافهای به صورت نوشیدنی بوده و پایهی تمامی نوشیدنیها نیز آب میباشد، پس توجه به کیفیت آب برای تولید این محصولات امری مهم و ضروری به شمار میرود. با توجه به رقابت شدید کافیشاپها در بالا بردن کیفیت محصولات و جذب مشتری و جلب رضایت آنها، یکی از مهمترین مواردی که میتواند به این سیاست کمک کند و تأثیر بسزایی نیز داشته باشد، استفاده از آب تصفیه شده و با کیفیت در تهیه انواع نوشیدنیها و مواد غذایی است. بنابر این یک از مهمترین مواردی که میتواند محصولات یک کافه را از نظر کیفیت منحصر به فرد سازد آب تصفیه شدهی با کیفیت میباشد که هم در سلامت محصول و هم در طعم و شفافیت محصول تاثیر بسزایی دارد.
بیشتر بخوانید: 0 تا 100 مراحل تصفیه در دستگاههای RO
کاربردهای تصفیه آب در کافهها
تصفیه آب در کافهها چندین مزیت و کاربرد دارد که به اختصار به آنها اشاره میکنیم:
- حذف آلودگیهای شیمیایی و فیزیکی
- جلوگیری از رسوب بستن دستگاهها
- بهبود طعم نوشیدنی
- بهبود کیفیت رنگ و عطر نوشیدنی
- جلوگیری از لرد بستن (بوجود آمدن تفاله) که معمولاً در دستگاههای یخساز مورد استفاده قرار میگیرد
اهمیت کیفیت آب برای مشتریان کافهها
برای برخی از مشتریان کافهها، کیفیت نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای و دمنوشها به همان اندازه اهمیت دارد که به آب شرب خود اهمیت میدهند. دستگاههای قهوهساز مدلها و سیستمهای متنوعی دارند که موکاپات، فرنچ پرس، اسپرسوساز، دستگاه قهوهساز قطرهای یا فیلتری، هاریو یا قوری هاریو و ترکا از انواعی هستند که بیشترین کاربرد را در کافهها و منازل دارند.
بهترین TDS آب برای قهوه
طبق تحقیقات گستردهی به عمل آمده، شرکتها و برندهای معتبر در این حوزه TDS (ذرات معلق جامد) آب را بین 90 تا 130 برای طعم قهوه مناسب میدانند. بنابراین، دستگاهی باید تهیه شود که TDS ورودی (هر چه که باشد) را به عدد مورد نظر تبدیل کند.
برند معتبری مانند Fellow که در لس آنجلس و سانفرانسیسکو فروشگاه دارد، به این موضوع تأکید بسیار داشته و در سایت خود مقالهای مفصل را به TDS آب اختصاص داده و به تفصیل در مورد آن توضیح داده است.
تأثیر TDS آب بر دستگاههای اسپرسوساز
یکی از مهمترین و حساسترین موضوعات در کافهها طعم قهوه است که TDS آب نقش مهمی در آن ایفا میکند. اما در دستگاههایی مانند دستگاه اسپرسوساز که مشکل رسوبگذاری در بویلرهای آنها شایع است، TDS آب اگر بالا باشد مشکلات اساسی ایجاد میکند. رسوب در این دستگاهها باعث میشود:
- حرارت لازم برای تولید قهوه فراهم نشود.
- مسیر نازلها به مرور مسدود شوند.
- نفوذ ذرات رسوب جدا شده از بویلرها داخل قهوه که میتواند بسیار آزار دهنده باشد.
به وجود آمدن این مسائل مشکلات مختلفی را برای کافه داران فراهم میسازد که آزار دهندهترین بخش آن از بین بردن تبعات بوجود آمده بخاطر وجود این رسوبات میباشد، مانند:
رسوبزدایی دستگاههای اسپرسوساز
متأسفانه کافهدارانی که از آب شهری استفاده میکنند هر چند وقت یک بار ناچار هستند دستگاه را مدتی از مدار خارج کرده و رسوبزدایی کنند که این امر برای کافههایی که تمایل به خدمات مستمر دارند، گاها دردسرساز میشود. تهیه دو دستگاه قهوه ساز نیز توجیه اقتصادی ندارد تا در زمان رسوب زدایی یکی از آنها دیگری استفاده شود تا در زمان تعمیر و رسوبزدایی وقفهای در کار رخ ندهد. کافهها معمولاً بویلرهای صنعتی یا نیمهصنعتی برای تهیهی چای و دمنوشها در اختیار دارند که با ظرفیتهای متفاوتی مانند 10 لیتری، 15 لیتری، 20 لیتری و بالاتر وجود دارد.
تأثیر TDS آب بر رنگ چای
رنگ چای با آبی که میزان TDS یا یونهای آن بالاست، کدرتر میشود و چای بعد از دم کشیدن سریعاً رنگ آن به سیاهی میرود که اصطلاحاً به آن کهنهدم میگویند. رنگ چای و دمنوشها برای عرضهکنندگان این نوشیدنیها و مصرفکنندگان آن بسیار حائز اهمیت است. چای و دمنوشی که از آب تصفیهشده تهیه میشود، رنگ شفاف و زیبایی دارد و طعم بهتری پیدا میکند. مانند چایی که با آب چشمه تهیه شده و دیرتر کهنهدم میشود.
در کنار کاهش کیفیت طعم و رنگ چای در زمان استفاده از آب شهری، مشکل بوجود آمدن رسوب در بویلر را نیز پیش رو خواهیم داشت. بهترین TDS برای بویلر کمتر از 70 میباشد. برای امتحان میتوانید از آب معدنی واتا که TDS آن 60 میباشد چای دم کنید و آن را با آبی که قبلاً استفاده میکردید مقایسه کنید و متوجه خواهید شد که رنگ چای چقدر دلپذیرتر میشود. رسوب در بویلرها باعث هدر رفت انرژی میشود، بدین شکل که به ازای هر یک میلیمتری که دیواره بویلر رسوب داشته باشد، 10 درصد انرژی بیشتری نیاز است تا آب به همان درجه قبلی برسد.
پیامدهای ایجاد رسوب در بویلرها و دستگاههای اسپرسوساز
رسوب در بویلرها مانند دستگاههای اسپرسوساز مشکلساز خواهد بود و بحث رسوبزدایی در آن به وجود خواهد آمد که بایستی مدتی از مدار خارج شود. اما مانند دستگاههای قهوهساز، رسوبزدایی در آن خیلی سخت و دردسرساز نیست. نکتهای که اینجا بسیار مهم و بیشتر نمایان میشود این است که چای به دلیل شفافتر بودن نسبت به قهوه، وجود لرد رسوب جدا شده از دیواره بویلر در چای بسیار بهتر دیده میشود که این مسئله برای مشتری بسیار زننده است و ممکن است باعث ایجاد این ذهنیت بشود که کیفیت کار این کافه بسیار پایین است.
دستگاههای یخساز
در برخی قالبهای یخ خانگی میتوان به وضوح دید که در داخل بافت یخ قسمتی به صورت برفک سفید شکل میگیرد و پس از آب شدن یخ این سفیدی به صورت لرد یا تفاله در ته ظرف باقی میماند. بسیاری از کافهداران حرفهای و مشتریان حساس از لردی که بعد از آب شدن یخ در کف لیوان یا پارچ میماند بیزارند و تمایل دارند که خود یخ نیز شفافیت خاصی داشته باشد یا اصطلاحاً یخ بلوری باشد. برای دستگاه یخساز، هرچه TDS آب پایینتر باشد، یخ شفافتر یا بلوریتر خواهد بود.
مشکلات TDS بالا در فرهای رشنال
برخی از کافهداران فر رشنال دارند که این فرها با بخاط آب کار میکنند.TDS بالای آب در دو مورد برای فر رشنال ایجاد اشکال میکند. دستگاه رطوبتسازی که فر رشنال دارد، به دلیل رسوب بالای آب با مشکل مواجه میشود و تعمیر و رسوبزدایی آن هزینه فوقالعاده بالایی دارد. معمولاً فرهای رشنال یک نازل برای شستشوی نهایی دارند که بهتر است برای آن هم از آب تصفیهشده استفاده شود.
استفاده از مهپاشها در کافهها
برخی از کافهها فضای بیرون از سالن نیز دارند. برخی از کافهها در روفگاردنها قرار دارند، برخی فضای سبز در حیاط دارند و حتی برخی از کافهها در پیادهروها و کنار خیابانها صندلی و میز قرار دادهاند. در فصول گرم، برای مطبوعتر کردن هوای این فضاها از مهپاشها استفاده میکنند. مهپاشها آب خنک را توسط نازلهایی به شکل پودری به هوا میپاشند و هوای آن قسمت را به وسیلهی ذرات آب مرطوب و مطبوعتر میکنند. مشکلی که رسوب آب برای این مهپاشها ایجاد میکند، کیپ شدن نازلها است. گاهی این کیپ شدن باعث میشود آب به جای پودری، به شکل قطرهای بیرون بیاید و احتمال دارد روی سر یا میز مشتری بریزد که بسیار آزار دهنده و زننده خواهد بود.
مشکلات رسوب در مهپاشها
مشکلی که وجود دارد این است که این نازلها معمولاً در ارتفاع قرار دارند و باید هر چند وقت یک بار باز شده و شستشو داده شوند، رسوبزدایی شوند و دوباره سر جای خود قرار بگیرند تا درست عمل کنند، این عمل نیز به دلیل شرایط جایگذاری نازلها عملی سخت و فرساینده و همچینن زمانبر خواهد بود.
تصفیه آب برای پخت غذا
کافههایی که پخت غذا دارند و برای پخت آنها نیاز به آب دارند، برای طعم مطلوب غذا و بالا بردن کیفیت بهتر است از آب تصفیهشده استفاده کنند. کافههایی که نان برای پیتزا میپزند و خمیر را خود تهیه میکنند و یا پخت شیرینی و کیک را خود انجام میدهند برای کیفیت مطلوب نان و شیرینی و طعم بهتر باید از آب تصفیهشده استفاده نمایند.
حذف رسوب از دستگاههای اسپرسوساز
در حال حاضر بهترین و حرفهایترین کافهها برای پایین آوردن TDS از دستگاههای reverse osmosis یا اسمز معکوس (RO) استفاده میشود که بهترین گزینه برای یخسازها، بویلرهای چای، فر رشنال، پخت غذا، نان و شیرینی نیز میباشد.
انتخاب دستگاه تصفیه آب مناسب برای کافهها
برای کافهها، تا جایی که ممکن است از یک دستگاه برای تأمین آب تصفیهشده برای دستگاه قهوهساز، بویلر، چای، فر رشنال و یخساز استفاده میشود. برای انتخاب دستگاه مناسب، باید چندین موضوع را در نظر گرفت:
- میزان مصرف کافه:
اصلیترین پارامتر برای انتخاب دستگاه تصفیه آب مناسب برای یک کافه میزان مصرف آن کافه میباشد. مثلاً کافهای که حداکثر جمعیت آن به 30 نفر میرسد تا کافهای که فضای آن برای 150 نفر ساخته شده و در پیک مصرف 150 صندلی هم پر میشود در میزان مصرف با هم تفاوتهای بسیاری دارند که بر اساس میزان مصرف دستگاههای متفاوتی برایشان پیشنهاد میشود.
این موارد در انتخاب نوع دستگاه و ابعاد مثلاً ذخیره تاثیرگذار است.
محاسبه میزان مصرف آب در کافه
میزان مصرف به دو شکل محاسبه میشود: اول کل مصرف در شبانهروز. دوم، در زمان اوج مصرف، مثلاً موقع شام در یک ساعت که پیک مصرف آن کافه است، چقدر آب مورد نیاز است؟ با محاسبه این دو پارامتر، دستگاهی انتخاب میشود که در بیشترین زمان مصرف، دستگاه و ذخیره آب پاسخگو بوده و از همه مهمتر افت فشار آب در خروجی وجود نداشته باشد. زیرا دستگاههایی مانند دستگاههای اسپرسوساز حداقل فشار ورودی مشخصی را برای کارکرد نیاز دارند که اگر این فشار تأمین نشود، دستگاه خطا داده و کار نخواهد کرد.
اهمیت حجم تولیدی و ابعاد دستگاهها
یکی از مواردی که حائز اهمیت است، حجم تولیدی و ابعاد دستگاهها است. مانند ابعاد بویلر، چای یا مهمتر از آن ابعاد دستگاه یخساز. به عنوان مثال یخساز 100 کیلوگرمی مصرف آب بیشتری نسبت به دستگاه 50 کیلوگرمی دارد.
مشکلات پرت آب در دستگاههای یخساز
دستگاههای یخساز به دلیل اینکه درینگ دارند، پرت آب بالایی دارند و محاسبات باید آنقدر دقیق باشد که زمانی که دستگاه یخساز کار میکند، افت فشار به گونهای نباشد که دستگاه اسپرسوساز با مشکل کمی فشار آب مواجه شده و از کار بیفتد.
دستگاههای تصفیه آب مناسب برای کافهها
دستگاههایی که برای کافهها در نظر گرفته میشوند، معمولاً در ابعاد خانگی 50 گالنی و 100 گالنی هستند. در ابعاد نیمهصنعتی، 400 گالنی مینی، 400 گالن 20 اینچ اسلیم، 400 گالنی 20 اینچ جامبو یا Fat موجود هستند. مخازنی هم که برای کافهها در نظر گرفته میشود، از 19 لیتری شروع میشود و به 35 لیتری، 44 لیتری و 80 لیتری میرسد. این مخازن تحت فشار هستند و برای تامین فشار اولیه برای دستگاههای بویلر و یخ ساز نیازی به پمپ ندارند تا آب از مخزن برای دستگاه قهوهساز یا یخساز پمپاژ شود.
جایگذاری مصرفکنندهها و دستگاههای تصفیه آب
یکی از موارد دیگری که در انتخاب نوع دستگاه و ابعاد مخزن ذخیره باید در نظر گرفت، جایگذاری مصرفکنندهها، قهوهساز، بویلر، یخساز و فاصله آنها با یکدیگر است. همچنین جایگذاری تصفیه آب نیز نقش بسزایی در انتخاب نوع دستگاه دارد. مثلاً اگر مجبور باشیم دستگاه را در جایی قرار دهیم که ابتدا یخساز را تغذیه کند و بعد قهوهساز را، به دلیل اینکه قهوهساز با مخزن ذخیره که از مخازن تحت فشار هستند فاصله پیدا کرده و قبل آن یک دستگاه پرمصرف قرار گرفته است، به احتمال زیاد با افت فشار مواجه میشویم و برای مواجه نشدن با این مشکل محاسبات ما برای انتخاب نوع دستگاه، مخصوصاً مخزن ذخیره، متفاوت خواهد بود.
انتخاب دستگاه مناسب برای شرایط مختلف
گاهی مجبوریم به دلیل کمبود فضا برای جایگذاری یک دستگاه نیمهصنعتی و بزرگ، از دو دستگاه مینی استفاده کنیم تا دستگاه پرمصرفی مانند یخساز یا فر رشنال جداگانه تغذیه شود. گاهی مجبوریم دستگاه 100 گالنی را با یک مخزن 44 لیتری فیکس کرده و برای کافهای نصب کنیم و گاهی دستگاه 400 گالنی را با مخزن 35 لیتری ست کرده و نصب کنیم.
تعیین ظرفیت دستگاه و مخزن ذخیره
موارد مصرف از یک مصرفکننده تا چندین مصرفکننده، میزان نیاز آب در شبانهروز و در پیک مصرف، دستگاههای قهوهساز، یخساز، بویلر، چای و غیره و جایگذاری خود دستگاه تصفیه آب با کمی محاسبات تخصصی تعیین میشود. این محاسبات نشان میدهند که دستگاه با چه ظرفیت تولیدی مورد نیاز است و مخزن ذخیره چه اندازه باید باشد.
تأثیر TDS آب در مناطق مختلف
حتی گاهی در کافههایی که خارج از شهر هستند و TDS آب در آنجا نامتعارف است، این موضوع میتواند در تعیین نوع دستگاه تأثیرگذار باشد. مخازنی که نام برده شد با ظرفیتهای متفاوت مخازن تحت فشار هستند. گاهی نیاز است از مخزن معمولی با یک پمپ قدرتمند تا نیم اسب بخار استفاده شود. برخی از کافهها دستگاه 400 گالن جامبو نیاز دارند اما صدای دستگاه برایشان مهم است. در این صورت دستگاه تصفیه آب باید از پمپ طبقاتی کاملاً بیصدا استفاده شود یا به عبارتی تولید گردد.
استفاده از رسوبزداهای اولتراسونیک برای مهپاشها
برای مهپاشها، رسوبزداهای اولتراسونیک بهترین گزینه برای جلوگیری از رسوب بر نازلهای آنها است. جایگذاری اولتراسونیک بسیار کار تخصصی است. گاهی بسته به شرایط قرار گیری مه پاشها یک دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد اما بعضی اوقات نیاز است از دو یا تعداد بیشتری از رسوبزداهای اولتراسونیک استفاده شود. چیدمان آنها باید به شکلی باشد که امواج یکدیگر را خنثی نکنند، زیرا در این صورت به گونهای میشود که ظاهرا هیچ تدبیری برای از بین بردن رسوب اندیشیده نشده است.
استفاده از فیلتر میکرونی با رسوبزداهای اولتراسونیک
اکثر اوقات نیز لازم است از فیلتر میکرونی در کنار رسوبزدای اولتراسونیک استفاده شود. لازم به ذکر است که بازدید و مشاوره برای تجهیز کافهها بابت دستگاه تصفیه آب RO با اولتراسونیک توسط مرکز تخصصی فرآیند آب پارس کاملاً رایگان است و برای اینکه بهترین دستگاه تصفیه آب با توجه به شرایط کافه تعیین و تهیه شود، بهتر است بازدید انجام گیرد.
همکاری شرکت FAP با کافههای متعدد
شرکت فرایند آب پارس در طول سال های فعالیت خود افتخار همکاری با کافه های متعددی را به عنوان مجری طرح تصفیه آب داشته که برخی از آنان عبارتند از:
کافه رستوران ایتالیایی پستو | Pasto Italian Ristorante | مجتمع تجاری مارکیزسنتر |
کافه رستوران شاهنامه | shahnameh restaurant | میدان نو بنیاد |
کافه پامکین | Pumpkin Bakery Cafe | سعادت آباد |
کافه دارا | Café dara | میدان سلماس یوسف آباد |
مجموعه کافی شاپ های زنجیره ای تکسین | Takseen cafe | آرژانتین – گیشا – اکباتان – یوسف آباد – پیروزی – مهرشهر – نوشهر |
کافه سنسو | Senso cafe | نیاوران خیابان باهنر |
کافه ذهن | Café zehn | روبروی تئاتر شهر |
کافه اقاقیا | Aghaghia Café | فلکه دوم صادقیه |
کافه باغ | Garden café | اتوبان حقانی باغ کتاب |
کافه سیلو | Silo Café | نیاوران سه راه یاسر |
کافه رستوران | Burger station | سعادت آباد |
کافی شاپ آرانا | Ariana Café | نازی آباد |
مجموعه فست فود فن سی | Fancy fastfood | پرند مال |
مجموعه کافی شاپ سنسی | Sency Café | پرند مال |
رستوران پارسی | Parcy Restaurant | پرند مال |
قهوه ژین | Zhin Café | یوسف آباد |
کافه رستوران بلین | B lin Café | خیابان اراک پارک هنرمندان |
کافه ایزار | Izar Café | باغ کتاب حقانی |
کافه کتاب | Mann book café | منظریه – دولت |
رستوران شرکت آماده لذیذ Alpa | Alpa restaurant | شهید لشگری |
رز کافه رودهن | Ros Café | روبروی دانشگاه آزاد رودهن |